RADIO PROGRAMI:

Košava1
Košava2
KošavaROCK
KošavaLOVE1
KošavaLOVE2
KošavaLATINO
KošavaKONCERT1
KošavaKONCERT2
KošavaKIDS
KošavaKLASIK
KošavaRAP
KošavaJAZZ
KošavaINFO
KošavaFREEDOM
KošavaFOLK1
KošavaFOLK2
KošavaFOLK3
KošavaEVERGREEN
KošavaCLUBBING
KošavaCITY
KošavaCAFE
Hotel Boka London

Kako su NA OLOVKU opljačkali Srbiju!

„SAČEKUŠA: NA OLOVKU OPLJAČKALI SRBIJU”

Kako je izigrana „Bank Austrija”

Grobare giganta kakav je bio „Sartid” nije zanimalo to što je još 1997. “Bank Austrija” kao lider konzorcijuma banaka odobrila kredit našoj železari od 76 miliona dolara.

Iako je Austrijancima premijer Zoran Đinđić još 2001. obećao da neće preuzimati nikakve radnje u vezi sa „Sartidom” koje bi ugrozile prioritetne finansijske obaveze koje se moraju izmiriti, sve je palo u vodu posle nepunih godinu dana.

Osmog marta 2002. već je stvar bila gotova sa bagatelnom prodajom „Sartida” - tada je potpisano pismo o namerama i strateškom partnerstvu „USS Košice” i „Sartida”.Potpisnici su bili Aleksandar Vlahović, Džon Gudiš i Živomir Novaković (generalni direktor) uz prisustvo Đinđića.

Stvari su se maksimalno uzburkale na relaciji državni vrh Srbije i „Sartidovi” partneri iz “Bank Austrije”.

Ulje na, već razbuktalu, vatru dolila je odluka Višeg trgovinskog suda krajem jula 2002, koji je rešenjem delegirao Trgovinski sud u Beogradu za postupak stečaja nad „Sartidom”, i time je uzet predmet Trgovinskom sudu u Požarevcu?!

Da bi već 30. jula bio otvoren stečajni postupak nad „Sartidom”.

U takvoj situaciji, “Bank Austriji” nije preostalo ništa drugo nego da Trgovinskom sudu u Beogradu prijavi potraživanja u iznosu od 108 miliona dolara plus kamate!To se dogodilo 4. oktobra iste godine.

“Bank Austrija” definitivno shvata da će u ovom poslu biti debelo izigrani, pa zato hitno traže od stečajnog upravnika sadržaj ugovora sa USS-om i datum održavanja prvog ročišta stečaja „Sartida”.

Ovaj im odgovara da nemaju razloga za brigu i da je ročište zakazano za 25. decembar 2002. godine jer se ovim ugovorom žele zaštiti i imovina dužnika i obezbediti uspešno namirenje poverilaca?!I šta se onda desilo?

“Bank Austrija” je izigrana jer je pismeni otpravak sa sudskom odlukom o potraživanjima poverilaca upućen poveriocima oko pet meseci kasnije, kada je dužnik već prodat!

Konzorcijum banaka 8. januara 2003. šalje nimalo ljubazno pismo Đinđiću, njegovom šefu kabineta Nemanji Kolesaru i ministru Vlahoviću, u kome se žale što stečajni upravnik „Sartida” ne priznaje dug prema njima!

Upozorili su da se i premijer Đinđić obavezao u pismu iz maja 2001. godine i da će i njega pozvati kao svedoka na sud, kao i njegove saradnike.

Upozorili su da se celi postupak vodi suprotno odredbama zakona u Srbiji, zapretili su da će se obratiti vladama Austrije i Nemačke, a pokrenuće i tužbu protiv Vlade Srbije zbog kršenja preuzetih obaveza...
Izvor: Alo.rs
 
24.11.2015 11:07

 

Pročitajte još i ...

Facebook prikupio 1,5 miliona mejl adresa bez znanja korisnika Facebook prikupio 1,5 miliona mejl adresa bez znanja korisnika

Facebook je priznao da je prikupljao kontakte koji sadrže mejl adrese 1, 5 miliona korisnika, a bez njihovog pristanka.Naime, radi se o tome da je platforma između maja 2016. i ...

Instagram će možda uskoro sakrivati broj lajkova Instagram će možda uskoro sakrivati broj lajkova

Sve više se čini da je razlog zašto ljudi uopšte postavljaju bilo šta na društvene mreže ovih dana upravo zbog lajkova.To je u stvari način da dobiju potvrdu od drugih, ...

Gasi se BlackBerry Messenger Gasi se BlackBerry Messenger

Mnogo pre nego što su se pojavili WhatsApp i Facebook Messenger, postojao je BlackBerry Messenger.To je omogućilo vlasnicima BlackBerry uređaja da lako komuniciraju i dele sadržaj.Svet se mnogo promenio tokom ...

Loading the player...